Bruk av skjermbaserte medier blant eldre under covid-19-pandemien. En HUNT-studie
Huskelisten er tom
Vis
Forfatter
Tittel
  • Bruk av skjermbaserte medier blant eldre under covid-19-pandemien. En HUNT-studie
Medansvarlig
Språk
  • Språk:
Emne
Serie
År
  • 2022
Noter
  • Dette er en vitenskapelig artikkel, vurdert av uavhengige fagfeller og godkjent av Sykepleien Forsknings redaktør. Bakgrunn: Eldre er spesielt sårbare for alvorlig sykdom og død ved covid-19 og har blitt oppfordret til selvisolering under koronapandemien. Skjermbaserte medier og telefon har blitt fremhevet som viktige hjelpemidler for å unngå ensomhet, opprettholde kontakten med venner og familie samt sikre oppfølging av nødvendig helsehjelp. Det har imidlertid manglet kunnskap om hvordan eldre har brukt skjermbaserte medier under pandemien. Hensikt: Formålet med studien var å undersøke hvordan eldre over 70 år har benyttet skjermbaserte medier til underholdning, informasjon og kontakt med venner, sosialt nettverk og helsepersonell. Videre ønsket vi å se på hvordan kjønn og alder påvirket bruken. Metode: I januar 2021 sendte vi et spørreskjema i posten til 12 772 personer som var 70 år eller eldre da de deltok i den fjerde runden av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 4) i perioden 2017–19. Deltakerne ble bedt om å angi hvor mye tid per dag de hadde brukt på henholdsvis underholdning, kontakt med venner eller nettverk og innhenting av kunnskap eller informasjon på skjermbaserte medier. Resultat: Totalt 9391 personer (73,5 prosent) (72–106 år) svarte på spørreundersøkelsen. Av disse brukte 83,9 prosent skjermbaserte medier til å holde kontakten med venner og sosialt nettverk. Åtte prosent svarte at de hadde hatt kontakt med helsepersonell på skjermbaserte medier. Flere kvinner enn menn og ere under 80 år enn over holdt kontakten med andre via skjerm. Konklusjon: En stor andel eldre har brukt skjermbaserte medier under pandemien. Studien avdekket at det har vært lite kontakt mellom eldre og helsepersonell via telefon eller skjerm. Slik kontakt bør styrkes, samtidig som det må settes søkelys på de i den eldste delen av befolkningen som ikke benytter seg av kommunikasjonsteknologi.
Tilgjengelige
  • 1/1
L�nere p� venteliste
  • 0 (0)
*000      ap
*00141606
*100  $aEriksen, Siren
*245  $aBruk av skjermbaserte medier blant eldre under covid-19-pandemien. En HUNT-studie$cSiren Eriksen, Anne Marie Mork Rokstad, Geir Selbæk, Guro Hanevold Bjørkløf, Marit Tveito, Sverre Bergh, Arnulf Langhammer, Marit Næss, Tanja Louise Ibsen
*260  $c2022
*300  $aDOI: 10.4220/Sykepleienf.2022.88131
*440  $aSykepleien
*500  $aDette er en vitenskapelig artikkel, vurdert av uavhengige fagfeller og godkjent av Sykepleien Forsknings redaktør.
*505  $aBakgrunn: Eldre er spesielt sårbare for alvorlig sykdom og død ved covid-19 og har blitt oppfordret til selvisolering under koronapandemien. Skjermbaserte medier og telefon har blitt fremhevet som viktige hjelpemidler for å unngå ensomhet, opprettholde kontakten med venner og familie samt sikre oppfølging av nødvendig helsehjelp. Det har imidlertid manglet kunnskap om hvordan eldre har brukt skjermbaserte medier under pandemien. Hensikt: Formålet med studien var å undersøke hvordan eldre over 70 år har benyttet skjermbaserte medier til underholdning, informasjon og kontakt med venner, sosialt nettverk og helsepersonell. Videre ønsket vi å se på hvordan kjønn og alder påvirket bruken. Metode: I januar 2021 sendte vi et spørreskjema i posten til 12 772 personer som var 70 år eller eldre da de deltok i den fjerde runden av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 4) i perioden 2017–19. Deltakerne ble bedt om å angi hvor mye tid per dag de hadde brukt på henholdsvis underholdning, kontakt med venner eller nettverk og innhenting av kunnskap eller informasjon på skjermbaserte medier. Resultat: Totalt 9391 personer (73,5 prosent) (72–106 år) svarte på spørreundersøkelsen. Av disse brukte 83,9 prosent skjermbaserte medier til å holde kontakten med venner og sosialt nettverk. Åtte prosent svarte at de hadde hatt kontakt med helsepersonell på skjermbaserte medier. Flere kvinner enn menn og ere under 80 år enn over holdt kontakten med andre via skjerm. Konklusjon: En stor andel eldre har brukt skjermbaserte medier under pandemien. Studien avdekket at det har vært lite kontakt mellom eldre og helsepersonell via telefon eller skjerm. Slik kontakt bør styrkes, samtidig som det må settes søkelys på de i den eldste delen av befolkningen som ikke benytter seg av kommunikasjonsteknologi.
*650  $aEldre
*650  $aSosial isolasjon
*650  $aCovid-19
*650  $aTverrsnittsstudie
*650  $aTeknologi
*650  $aKommunikasjonsformer
*650  $aHUNT
*700  $aRokstad, Anne Marie Mork
*700  $aSelbæk, Geir
*700  $aBjørkløf, Guro Hanevold
*700  $aTveito, Marit
*700  $aBergh, Sverre
*700  $aLanghammer, Arnulf
*700  $aNæss, Marit
*700  $aIbsen, Tanja Louise
*856  $uhttps://sykepleien.no/forskning/2022/01/bruk-av-skjermbaserte-medier-blant-eldre-under-covid-19-pandemien-en-hunt-studie
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening
Vis
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig Nasjonalt senter for aldring og helse