Sykepleieres kompetanse og rolle i møte med forespørsler om assistert død – en kvalitativ studie
Huskelisten er tom
Vis
Forfatter
Tittel
  • Sykepleieres kompetanse og rolle i møte med forespørsler om assistert død – en kvalitativ studie
Medansvarlig
Språk
  • Språk:
Emne
Serie
Serienummer
  • Årgang 9, nr. 3-2023, s. 1–15
År
  • 2024
Noter
  • Sammendrag. Bakgrunn: Assistert død er ikke tillatt i Norge, men sykepleiere får forespørsler fra terminale pasienter og opplever det som vanskelig. Forskning viser at sykepleiere har begrenset faglig kunnskap om assistert død. Hensikten med studien er å utforske sykepleieres kompetanse og rolle i møte med pasienters forespørsel om assistert død. Metode: : Assistert død er ikke tillatt i Norge, men sykepleiere får forespørsler fra terminale pasienter og opplever det som vanskelig. Forskning viser at sykepleiere har begrenset faglig kunnskap om assistert død. Hensikten med studien er å utforske sykepleieres kompetanse og rolle i møte med pasienters forespørsel om assistert død. Funn: Sykepleierne hadde begrenset teoretisk og klinisk kunnskap om temaet assistert død fra grunnutdanningen, men hadde kjennskap til temaet fra media. Sykepleiere med videreutdanning i palliativ smertelindring hadde fått opp-læring om temaet. Sykepleierne opplevde sin egen rolle som uklar i håndteringen av forespørsler om assistert død, og samtalene om døden ble ofte overlatt til andre profesjoner. Konklusjon: Mangelfull kunnskap om assistert død blant sykepleiere krever trygge og faglige rammer, veiledning og støtte for faglig utvikling fra de mer erfarne sykepleierne og det tverrfaglige teamet. Kunnskapsutvikling om assistertdød trenger å bli belyst både i klinikken, i utdanningen og i forskningssammenheng.
Tilgjengelige
  • 1/1
L�nere p� venteliste
  • 0 (0)
*000      ap
*00142113
*100  $aHol, Hege
*245  $aSykepleieres kompetanse og rolle i møte med forespørsler om assistert død – en kvalitativ studie$cHege Hol & Anne Marie Mork Rokstad
*260  $c2024
*300  $ahttps://doi.org/10.18261/tfo.9.3.2
*440  $aTidsskrift for omsorgsforskning$vÅrgang 9, nr. 3-2023, s. 1–15
*505  $aSammendrag. Bakgrunn: Assistert død er ikke tillatt i Norge, men sykepleiere får forespørsler fra terminale pasienter og opplever det som vanskelig. Forskning viser at sykepleiere har begrenset faglig kunnskap om assistert død. Hensikten med studien er å utforske sykepleieres kompetanse og rolle i møte med pasienters forespørsel om assistert død. Metode: : Assistert død er ikke tillatt i Norge, men sykepleiere får forespørsler fra terminale pasienter og opplever det som vanskelig. Forskning viser at sykepleiere har begrenset faglig kunnskap om assistert død. Hensikten med studien er å utforske sykepleieres kompetanse og rolle i møte med pasienters forespørsel om assistert død. Funn: Sykepleierne hadde begrenset teoretisk og klinisk kunnskap om temaet assistert død fra grunnutdanningen, men hadde kjennskap til temaet fra media. Sykepleiere med videreutdanning i palliativ smertelindring hadde fått opp-læring om temaet. Sykepleierne opplevde sin egen rolle som uklar i håndteringen av forespørsler om assistert død, og samtalene om døden ble ofte overlatt til andre profesjoner. Konklusjon: Mangelfull kunnskap om assistert død blant sykepleiere krever trygge og faglige rammer, veiledning og støtte for faglig utvikling fra de mer erfarne sykepleierne og det tverrfaglige teamet. Kunnskapsutvikling om assistertdød trenger å bli belyst både i klinikken, i utdanningen og i forskningssammenheng.
*650  $aAktiv dødshjelp
*650  $aSykepleiere
*700  $aRokstad, Anne Marie Mork
*856  $uhttps://doi.org/10.18261/tfo.9.3.2
^
Det finnes ingen anmeldelser for denne boken.
Klikk her for bli den første til å gi din mening
Vis
Send til
Eks. navnStatusForfallsdatoTilhørerHylle
Ex1Tilgjengelig Nasjonalt senter for aldring og helse